Teen Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

O kosarci kao sportu

Go down

O kosarci kao sportu Empty O kosarci kao sportu

Komentar  Luka Mon Dec 08, 2008 4:29 pm

Ovde mozete pisati sta mislite o kosarci.
Luka
Luka
Admin

Broj komentara : 330
Join date : 2008-12-06
Age : 24
Mjesto : Banjaluka,BiH

https://teen-forum.forumbo.net

Na vrh Go down

O kosarci kao sportu Empty Re: O kosarci kao sportu

Komentar  TheQueen Fri Dec 19, 2008 6:09 pm

Košarka je sport u kojem se dva tima od po pet igrača bore postići što više poena(koševa) proturanjem lopte kroz obruč protivničkog tima, uz skup određenih pravila. Izumio ju je Kanađanin (Almont, Ontario) James Naismith 1891. godine, ustanovivši skup od 13 osnovnih pravila. Iako je košarka primarno američki sport, ubrzo je postala internacionalni sport i danas gotovo da nema zemlje gdje se ne igra. Olimpijski status je stekla 1936. godine. To je sport i za muškarce i za žene. Igra se pod dvije glavne inačice: američkoj NBA i internacionalnoj FIBA. Između NBA i FIBA-e postoji niz razlika: dužina trajanja utakmice, broj ličnih grešaka, dimenzije, ograničenja itd. U ovom članku ćemo se bazirati na osnovna pravila koje propisuje FIBA, pod kojim se igraju sva važna internacionalna takmičenja. Pod ovim pravilima igra se i košarka u Bosni i Hercegovini.

Osnovni rekviziti bez kojih je košarkaška utakmica nemoguća su lopta i teren. Teren mora biti ravan i dimenzija 28 metara dužine, 15 metara širine. Na terenu se nalaze koševi s tablom, obručem i mrežicom i linije. Metalni obruč se nalazi 3.05 m u visini od zemlje. Lopta za muškarce ima obim od 76cm i masu od 600g dok za žene masa lopte iznosi 540 grama, a obim 73cm. Kao što je rečeno u uvodu, cilj igre je ubaciti loptu u koš protivničkog tima. Igru kontroliše 1 glavni, 2 pomoćna suca i delegati koji zapisuju prekršaje i mjere vrijeme. U jednom timu su 5 glavnih i 7 rezervnih igrača. Broj izmjena je neograničen, međutim izmjena se vrši iz prekida igre. Lopta ubačena u koš izvan zone od 6.25 m, boduje se sa 3 poena. Koš iz unutrašnje zone se boduje sa 2 poena, a koš sa linije za slobodna bacanja 1 poenom. Igra traje 40 minuta i to 4 četvrtine od po 10 minuta. Vrijeme se mjeri štopericom i mjeri se vrijeme stvarne igre. To znači da kada se igra zaustavi zbog nekog prekršaja zaustavlja se i sat. Zbog toga košarkaške utakmice traju u prosjeku 2 sata. Igra započinje kada sudija podbaci loptu između dva igrača iz oba tima koji skaču u centralnom krugu i bore se za loptu. To je tzv. mrtva lopta. Mrtva lopta se dosuđuje kada je drži više igrača odjednom ili se ne može procijeniti čija je lopta. Lopta se po terenu prenosi vođenjem ili dodavanjem između igrača. Lopta koja se nađe izvan terena, tj. koja dodiruje zemlju, predmet ili igrača izvan terena je lopta u autu i dosuđuje se lopta za protivnički tim koji loptu izvodi sa linije gdje je prekršaj napravljen.


Lopta se vodi odbijanjem o zemlju pri čemu ruka mora biti iznad lopte jer je u protivnom to prekršaj i to se zove nošena lopta. S loptom u rukama igrač smije učiniti samo dva koraka. Jednom vođena lopta se ne smije voditi još jednom(dupla). Ako se s loptom u rukama napravi više od dva koraka, sudija dosuđuje korake. U sva tri slučaja loptu preuzimaju protivnički igrači koji je izbacuju iz auta u visini mjesta gdje je prekršaj učinjen. Kada napad počne, igrači u čijem je posjedu lopta, moraju preći na drugu polovinu terena za 8 sekundi. Kada se pređe polovina terena, lopta se ne smije vratiti u vlastitu polovinu terena. Također napadački igrač u svojim rukama smije imati loptu u trajanju od 5 sekundi dok mu odbrambeni igrač pokušava uzeti loptu. Prilikom tzv. skok-šuta igrač mora izbaciti loptu prije ponovnog kontakta sa zemljom. Bitno pravilo jeste i da igrač u svojstvu napadača u reketu ne smije biti duže od 3 sekunde. Ova pravila su određena tako da nagrade efikasnu odbranu. U kršenju bilo kojeg od gore navedenih prekršaja dosuđuje se lopta za protivnički tim. Lopta koja ima silaznu putanju prema košu, odbrambeni igrač ne smije dodirnuti loptu, jer se u protivnom računaju poeni za napadački tim. U košarci je fizički kontakt neizbježan te stoga postoji niz pravila koja se bave ovim pitanjem. Tokom igre, protivnički igrač se ne smije udariti, tj. s njim se ne smije ostvariti grubi fizički kontakt ili faul. Igraču koji počini faul dosuđuje se lična greška. Ako se igrač koji vodi loptu faulira, igra se prekida i nastavlja izvođenjem lopte iz auta, gdje je učinjen prekršaj. Ovo ne važi ako je u jednoj četvrtini tim učinio više od 4 lične greške. Ako je igrač nad kojim je učinjen faul bio u prilici za šut, dosuđuju se slobodna bacanja u zavisnosti od pozicije(3 ili 2 poena). Ako igrač nad kojim je počinjen faul postigne koš, poeni se priznaju i dosuđuje se dodatno slobodno bacanje. Nakon učinjenih 5 ličnih greški igrač napušta igru do kraja utakmice. Određivanje faula je različito, i varira od lige do lige, od sudije do sudije. FIBA za određenje faula koristi princip zamišljenog cilindra(zamišljeni prostor oko igrača).Ako se protivnički igrač nađe u ovom prostoru to je potencijalni nedozvoljeni fizički kontakt. Pored lične greške, postoji i tehnička greška koja se sudi ako se igrač ili trener ponaša nesportski. Sudija također ima pravo diskvalificirati igrača ili trenera zbog nedoličnog ponašanja. Isto tako lopta u toku igre ne smije dodirnuti nogu. Ako lopta dodirne nogu protivničkog igrača, lopta se izvodi iz auta i mjeri se novih 24 sekunde za napad. Ako lopta dodirne nogu igrača koji vodi loptu, onda se lopta daje protivničkom timu.

Razlike u pravilima između NBA i FIBA
Teren dimenzija 29mx15m
Dužina utakmice 4 perioda (četvrtine) po 12 minuta - NBA, 4 perioda (četvrtine) po 10 minuta - FIBA
Linija za tri poena na 7.24m - NBA, 6.25m - FIBA
Broj ličnih grešaka je 6 - NBA, 5 - FIBA
Odbrambene 3 sekunde u reketu
Oblik reketa (prostora pod košem)

Košarka je timska igra. Prostor u napadu se osvaja u prvom redu kolektivnom igrom, uvježbanim fintama, blokadama, ukrštanjem i završava se šutem na koš. Individualne akcije i majstorstvo svakog pojedinca trebaju doprinijeti boljem uspjehu ekipe. U odbrani kada protivnik napada, ekipa se opet kolektivno brani na dva načina: zonom ili metodom čovjek na čovjek. U zonskoj odbrani svaki pojedinac čuva određeni prostor i svih 5 igrača na taj način štite svoj prostor ispod koša. U odbrani čovjek na čovjeka svaki igrač čuva određenog igrača i prati ga po terenu, ne dozvoljavajući mu da izvede zamišljeni napad.
TheQueen
TheQueen

Broj komentara : 277
Join date : 2008-12-08
Age : 24
Mjesto : -

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu