O fudbalu kao sportu

Go down

O fudbalu kao sportu Empty O fudbalu kao sportu

Komentar  Luka on Mon Dec 08, 2008 4:39 pm

Ovde napisite sta mislite o fudbalu kao sportu.
Luka
Luka
Admin

Broj komentara : 330
Join date : 2008-12-06
Age : 23
Mjesto : Banjaluka,BiH

http://teen-forum.forumbo.net

Na vrh Go down

O fudbalu kao sportu Empty Re: O fudbalu kao sportu

Komentar  TheQueen on Fri Dec 19, 2008 5:59 pm

Fudbal ili nogomet je ekipni sport sa loptom. Cilj je postići gol, to jest ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i deset igrača. Postoje razne postavke igrača na terenu, koje se zovu formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2. Te nam cifre govore da četiri igrača igraju u odbrani, četiri na sredini i dva u napadu. Ofanzivnija varijanta te formacije je 4-3-3, a defanzivnija 4-5-1.

Nogomet je danas najpopularniji sport na svijetu a igra se na svim kontinentima. Svjetsko prvenstvo u nogometu je poslije Olimpijskih igara najgledanije takmičenje na Svijetu.Nogomet se igra po propisima koji se nazivaju Nogometna pravila. Igra se odvija manevriranjem loptom, a dvije momčadi od po 11 igrača se trude ubaciti loptu u protivnički gol. Momčad koja zabije više pogodaka na kraju utakmice je pobjednik, a ako obje momčadi imaju jednak broj postignutih pogodaka (ili nijedna), utakmica je neodlučena (remi).

Primarno pravilo je da nijedan igrač osim vratara ne smije namjerno dotaknuti loptu rukom ili dlanom (rame je dozvoljeno). No, igrači moraju izvesti aut upravo rukom, bolje rečeno objema rukama, jer izvođenje auta jednom rukom znači automatsku dodjelu lopte protivničkoj momčadi. Iako se igrači najviše koriste nogom za manevriranje loptom, dozvoljeno je manevriranje bilo kojim dijelom tijela osim ruke.

Igrači se pokušavaju približiti protivničkim vratima s loptom na razne načine: individualnom kontrolom poput driblinga, dodavanjem lopte suigraču ili udarcem prema golu kojeg protivnički vratar nastoji neutralizirati. Protivnička momčad nastoji osvojiti loptu presijecanjem dodavanja ili uklizavanjem prema protivniku koji ima loptu u posjedu. No, uklizavanje je ograničeno; ako dođe do kontakta između igrača koji uklizava i onog koji ima loptu, prekršaj je dosuđen, a lopta se daje momčadi u čijoj je momčadi bio igrač s loptom u posjedu.

Nogomet je najčešće živa igra. Lopta je u igri sve vrijeme osim kada izađe izvan granica igrališta ili kada sudac zaustavi igru. Nakon zaustavljanja, igra se nastavlja prema propisima.

U profesionalnim ligama, na utakmici padne najčešće padne najviše 3 gola. Na primjer, u Premiershipu u sezoni 2005./06., prosjek golova po utakmici je bio 2.48.

U pravilima nogometa, samo vratar ima određenu ulogu. Svi ostali igrači mogu igrati na bilo kojem mjestu na terenu. U modernom nogometu, postoje, osim vratara, još tri osnovne pozicije:

napadači: čija je glavna uloga zabijanje golova
vezni igrači: čija je uloga oduzimanje lopte protivniku, te upošljavanje napadača kvalitetnim loptama
braniči: njihova uloga je sprečavanje protivničke momčadi da zabiju gol
Ove pozicije se dalje razrađuju. Ta razrada se najčešće očituje u postavljanju igrača na određenu stranu, npr.: postoje centralni (središnji) braniči, te lijevi i desni vezni igrači. Iako igrači igraju na unaprijed određenoj poziciji, oni mogu bez problema prijeći na neku drugu poziciju. Određivanje pozicije na kojoj će igrači igrati zove se nogometna formacija. Formacija ujedno definira i taktiku, a određuje je trener.

Historija i razvoj
Glavni članak: Historija fudbala

Igre koje su se temeljile na napucavanju lopte su se odigravale u mnogim zemljama tijekom povijesti. Najstarija igra o kojoj postoje važeći dokumenti je Cuju, spomenuta tijekom vojnih vježbi za vrijeme Dinastije Qin u Kini (255.-206. pne.). Ostale pradavne igre su bile Kemari u Japanu, te Harpastum u Starom Rimu.

Pravila nogometa su donesena u sredini 19. vijeka da bi konačno ujedinila sve vrste nogometa koje su se igrale po raznim školama diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Prva pravila su izmišljena u Cambridgeu 1848. No, ta pravila nisu bila usvojena. Tokom 50-ih godina 19. vijeka brojni klubovi diljem država s engleskim kao materinjim jezikom igrali su nogomet koji se razlikovao od jednog do drugog mjesta. Neki klubovi su donosili vlastita pravila, a najpoznatija su bila Sheffieldska fudbalska pravila iz 1867. Također, 1862., John Charles Thring je iznio svoju vrstu pravila koja su imala utjecaja u stvaranju prvih fiksnih pravila.

Sva ova pravila su za pozitivnu posljedicu imale stvaranje prvog fudbalskog saveza, dana 26.10. 1863. Prvo okupljanje saveza je bilo u Freemason's Tavern u ulici Great Queen Street, London.

U Freemason's Tavern, tokom pet susreta između oktrobra i decembra, donesena su službena pravila koja su, s manjim izmjenama, na snazi i danas. Na završnom sastanku, klub Blackheath se povukao iz saveza zbog izbacivanja sva pravila; prvo, u kojem je pisalo da je dozvoljeno igrati rukom bilo gdje po terenu, i drugo, u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.

Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo tijelo je osnovano 1886. poslije sastanka u Manchesteru. Na tom sastanku su sudjelovali, osim engleskog, i škotski, velški i irski nogometni savez.

Najstarije nogometno natjecanje je engleski FA Cup, prvi put održan 1872. Engleska je također dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Ville. Originalni sustav natjecanja je okupljao 12 tim iz središnje i sjeverne Engleske.

FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati unaprijediti nogometna pravila. Povećana popularnost nogometa na međunarodnoj razini je dovela da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vrijeme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, te od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza.

U današnje vrijeme, fudbal svoj status najpopularnijeg sporta na svijetu duguje jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi. Fudbal se danas igra na profesionalnoj razini u više od dvjesto zemalja svijeta, a zanimljivo je napomenuti da je, prema FIFA-i, veći broj amatera nego profesionalaca. Također, FIFA je 2001. objavila da preko 250 milijuna ljudi igra nogomet redovno za neki profesionalni ili amaterski klub.

U velikom dijelu svijeta, fudbal zbog činjenice da je momčadski sport, zbližava ljude i poboljšava odnose između mjesta, gradova, pa čak i država. Američka TV-stanica ESPN tvrdi da je plasman Obale Slonovače na SP 2006. prekinuo građanski rat u toj afričkoj zemlji. No, nasuprot tome, dobro je poznat slučaj fudbalskog rata između Hondurasa i Salvadora.


Nogometna pravila (ukratko)

Dimenzije terena [uredi - уреди]
Nogomet se igra na (travnatom) terenu dužine 95 do 120 metara i širine 75 do 90 metara. Teren je obilježen linijama koje smiju biti široke od 10 - 12 cm i podijeljen na dva dijela linijom preko sredine. Sredina terena je obilježena točkom i krugom čiji je polumjer 9,15 metara.


Dimenzije golova
Svaki teren mora imati dva gola, sa razmakom između stativa od 732 cm, prečka mora biti na visini od 244 cm. Kazneni prostor je dio terena ispred golova, obilježen linijama udaljenim 16,5 metara od gola. Jedanaesterac ili penal se izvodi sa obilježene tačke udaljene 11 metara od gol linije. Oko ove tačke, ali samo izvan kaznenog prostora, crta se krug poluprečnika 9,15 metara.


Broj igrača
Svaka od ekipa smije imati najviše 11 igrača na terenu istovremeno.


Broj Izmenjenih igrača
Maksimanal broj koji jedan tim moze da izmeni igrača je 3.


Rezervni igrači i izmjene u toku utakmice [uredi - уреди]
Na oficijalnim utakmicama koje aranžiraju FIFA ili UEFA, broj rezervnih igrača ne smije biti veći od pet. Jedna ekipa smije u toku utakmice zamijeniti maksimalno tri igrača. Na medjunarodnim utakmicama minimalan broj igraca, uslovljen povredama i iskljucenjima, je osam, a u domacim takmicenjima sedam.


Dužina utakmice
Jedna utakmica traje 90 minuta, podijeljeno u dva poluvremena po 45 minuta. Pauza između dva poluvremena traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnog sudiju i dva pomoćna suca, koji se takođe nazivaju linijske sudije. (Oficijalne Fifa i Uefa utakmice)


Gol
Kad cijela lopta pređe gol liniju (između stativa), postignut je gol.


Izvršna tijela
Najviše i najutjecajnije nogometno tijelo je FIFA. Osim nogometa kakvog svi poznajemo, FIFA je također nadležna za razvoj futsala i nogometa na pijesku. Sjedište FIFA-e je u Zürichu, Švicarska.
TheQueen
TheQueen

Broj komentara : 277
Join date : 2008-12-08
Age : 23
Mjesto : -

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu