Boj na Kosovu

Go down

Boj na Kosovu Empty Boj na Kosovu

Komentar  filip.kajkut on Tue Mar 17, 2009 2:24 pm

sta mislite o ovom
filip.kajkut
filip.kajkut

Broj komentara : 293
Join date : 2008-12-13
Age : 23
Mjesto : Republic of Srpska

Na vrh Go down

Boj na Kosovu Empty Re: Boj na Kosovu

Komentar  filip.kajkut on Tue Mar 17, 2009 2:27 pm

ja mislim da je srpska drzava zasluzila pobjedu ali eto tako je kako je turci su bilii brojniji poslije tugo su bili vise od 300 godina na nasim prostorima zlo zlo jebem im .....
filip.kajkut
filip.kajkut

Broj komentara : 293
Join date : 2008-12-13
Age : 23
Mjesto : Republic of Srpska

Na vrh Go down

Boj na Kosovu Empty Re: Boj na Kosovu

Komentar  TheQueen on Sun May 31, 2009 12:24 am

Oбје стране су се припремале за ову веома важну битку

Битка
Одлучна борба на Косову збила се на Видовдан, у уторак, 15. јуна 1389. по старом, а 28. јуна 1389 по новом календару. Појединости о целом току битке нису познате. Непознато је ни кад је погинуо султан Мурат. Ни сами српски извори не слажу се међусобно. Најважнији извор, Константин Филозоф, казује да су једног српског племића неки завидници тужили кнезу Лазару да ће му учинити неверу. Да покаже ко је вера тај племић, коме је, по доцније уписаном тексту, било име Милош, у згодном часу потрчао је Турцима претварајући се, да хоће да се преда. Кад је дошао до султана, Милош је зарио мач у Мурата. Турци су га, разјарени, сасекли на месту. Други извор, Јефимијина Похвала кнезу Лазару, писана на самом почетку 15. века, саопштава да је Мурат погинуо после борбе. Трећи извор, "Герасимов летопис" (Герасим је брат Вука Бранковића), каже да је Милош пробо копљем Мурата. Народно предање је развило верзију да је Милош извршио своје дело пре почетка борбе. Из других извора добија се да Милош свој подвиг није извршио сам, него да је имао и друштва. Једно писмо босанског краља Твртка помиње дванаест племића завереника, а народна песма два Милошева побратима Милана Топлицу и Ивана Косанчића, два иначе историјски сасвим непозната лица. Ни о самом Милошу историја не зна никаквих појединости. Његово презиме Кобиловић или Кобилић, које се од 18. века мења у Обилић, унели су, по народном предању, тек писци од друге половине 15. века. Међутим, турски извори тврде да је Мурат погинуо или после битке или мало пре њеног свршетка на превару од једног српског скривеног завереника или рањеног борца, док је посматрао исход борбе, која је већ била одлучена у турску корист.

О самом току борбе зна се сигурно, да су Срби из почетка напредовали и да су потисли одељење султанова сина Јакуба. Влатко Вуковић са Босанцима имао је толико успеха, да је свом краљу, у два маха, слао вести о хришћанској победи. Добро се држало и крило Вука Бранковића. Победу у корист Турака решио је Бајазит, брз и одлучан и с тога прозван "Јилдирим" (Муња), који се са свом снагом обрушио на кнеза Лазара. Главна борба водила се око Мазгита и Газиместана. Није сигурно да ли Муратово турбе на Косову показује баш место његове погибије, али је врло вероватно да је на простору око њега развијана главна снага коњице. Кнез Лазар борио се храбро, али турском налету није могао одолети. У српској војсци није било јединства команде и повезаности. Рањен, он је пао Турцима у руке и био посечен у одмазди за Муратову главу. Одељења и Вука Бранковића и Влатка Вуковића могла су да се спасу, јер их Турци нису далеко прогонили. Бајазиту је било прече да погуби брата Јакуба наводно за казну због пораза, а у ствари да га уклони као такмаца за престо и да одмах потом крене кући и да би осигурао свој престо. Народно предање тешко је осудило Вука Бранковића, као да је он издао на Косову. Он је, зна се, и пре и после Косова био противник Турака и препоручивао везе са Мађарима, а од Турака нити је што тражио ни добио. Њему је народно предање ставило на терет каснији сукоб његових синова са Лазаревим наследником Стефаном и једну много каснију туђу издају на Косову, а вероватно му се није хтело опростити што и он на Косову није нашао смрт уз Лазара и остале српске витезове.


Последице

Петар Палавичини: Мајка Југовића, рељеф, 1910.Погибија оба владара, дотле нечувена у историји Балкана, и чињеница што Бајазит чак није остао у Србији да искористи победу, изазвала је утисак да турска победа није била потпуна и да је спорна. Босански краљ чак је и неколико недеља касније, јављао пријатељима о победи хришћана и примао честитке. Ни у добро обавештеним Млецима до краја јула још се није знао прави обрачун борбе. Међутим, по Србију последицу су одмах биле видљиве. Без Лазара и без војске, земља је остала обезглављена са женом на престолу и са још непунолетном Лазаревом мушком децом. На српски престо је дошао Лазарев син Стефан Лазаревић који је свјесан своје немоћи водио мудру политику која је земљу сачувала у турском вазалству.Стефан је био добар и са Угарском па је Србија практично била и угарски и турски вазал.


Бајазит I, као нови султан, је узео за жену Лазареву кћерку Оливеру Деспину. Срби су били приморани да плаћају данак Турцима и обавезали су се да ратују у корист Турске. Лазарев син Стефан ће се борити на страни Турака 1402 у бици код Ангоре између Бајазита и Тамерланових Монгола.Монголи ће нанети тежак пораз Турцима и заробити Бајазита. Много касније, након две мање битке, Турци ће 1459. коначно заузети остатке Србије.

SVE JA ZNAM!
VIDI SAMO!

*Salim se.A da ne bude nepravedno,ovo je preuzeto iz ''Wikipedie''(najbolje enciklopedije)*
afro

_________________
Comment By Dunja...
TheQueen
TheQueen

Broj komentara : 277
Join date : 2008-12-08
Age : 23
Mjesto : -

Na vrh Go down

Boj na Kosovu Empty Re: Boj na Kosovu

Komentar  Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu